Egbert Tigelaar

3D modelling en visualisatie diensten

Realtime 3D: Interactief, flexibel en breed inzetbaar

Meer weten? Neem gerust contact op!

Met realtime 3D wordt het terplekke weergeven van een 3D omgeving bedoelt, dit in tegenstelling tot stille afbeeldingen of 'statische' videobeelden. Denk hierbij vooral aan hoe 3D games worden weergegeven, of beter gezegd: beleeft. Het gebruikt dezelfde techniek uit de game industrie. De visuele kwaliteit kan tegenwoordig zo hoog zijn dat het nog nauwelijks van echt is te onderscheiden.

 

Voordelen en nadelen van realtime 3D

Grootste voordelen zijn dat het mogelijk is live in de 3D omgeving rond te bewegen en interacties mogelijk zijn (denk hierbij ook aan virtual reality zoals de Oculus Rift). Grootste nadeel is dat het opzetten van de initiële 3D omgeving doorgaans meer werk vereist (voornamelijk technische optimalisatie). Echter, de uiteindelijke flexibiliteit, aanpasbaarheid en toepassingsmogelijkheden van dit soort omgevingen is dusdanig groot dat dit al snel de moeite waard kan zijn. Zelfs als niet (direct) gebruik wordt gemaakt van de interactieve mogelijkheden. 

 

Voorbeelden van realtime 3D en traditionele render software

Hieronder een video van een visualisatie van de globale werking van een vispassage. De eerste video is 'realtime' afgespeeld op een computer en gelijktijdig opgenomen als video (in Unreal Engine 4). De tweede video is gemaakt met 'traditionele' render software (modo 701).

 

Voorbeeld van toepassing op een badkamer in te richten

Voorbeeld van een interieur transitie